Project Sleepboot Scouting Victorie - krantenartikel 28-03-2006 nhd

Scouting bouwt eigen boot

Dat er aan de rand van het Heilooërbos een waterscoutinggroep zit is bij velen niet bekend. Wat nog minder mensen weten, is dat een aantal leden van deze groep druk bezig is met de bouw van een eigen sleepboot. Het ontwerpen, tekenen en bouwen van het 8,50 meter lange vaartuig vindt geheel in eigen beheer plaats. Een unicum, niet alleen in deze regio, maar voor heel Nederland.

“Binnen de groep leeft al meer dan vijftien jaar het idee om een sleepboot te bouwen”, zegt Daniël Boekel, die het ontwerp en het tekenen voor zijn rekening heeft genomen en de stuwende kracht achter het project is. “Ruim tien jaar geleden leek het allemaal concreet te worden. We kregen via de Shell een goed motorblok. Maar met een motor alleen heb je nog geen sleper.”

Mooi project

Negen jaar lang leek het bij een idee te blijven. Tot Daniël het tijd vond zijn scheepstechnische kennis te testen. “Ik werk op een technisch tekenbureau dat zich op de scheepsbouw heeft gericht, en heb veel met mijn baas, Frans Brandjes, over deze sleper gesproken. Hij vond het een mooi project en bood direct aan een deel van het staal te sponsoren.”

Twee anderen die ook nauw bij het project betrokken zijn, zijn Rick Gerritsen en Werner Beentjes. Rick is de projectleider en gaat onder meer over de financiële middelen. Werner werkte tot voor kort op een scheepswerf in Zaandam en heeft de nodige stabiliteitsberekeningen uit laten voeren. Werner: “Toen de grove tekening gereed was, heeft Daniël de bouwtekening gemaakt. Dat was heel wat gereken want de boot wordt gebouwd in de loods van ons clubgebouw. Hij moest na de bouw natuurlijk wel naar buiten kunnen.”

“Wat breedte betreft past hij precies. Maar omdat de boot hoger wordt dan de deur, zal de deur er met kozijn en al uit moeten voordat we hem naar buiten kunnen halen”, vult Daniël aan. De sleepboot is helemaal ontworpen naar de behoeften van de Victoriegroep. Dit heeft geresulteerd in een doordacht ontwerp wat tot in detail is uitgewerkt. Naast een ruime open kuip waar veel jeugdleden in passen is er een opbouw met een toilet en een keukentje en zijn er zelfs slaapplaatsen aan boord.

Ervaring

Het op maat gesneden staalpakket is eind januari geleverd. Inmiddels staan de spanten op het bouwframe en is de kielbalk geplaatst. In de avonduren en in weekenden wordt er gewerkt. Het bouwen van een boot is een dure aangelegenheid, en ook niet helemaal vrij van risico's. Wat nu als de geldkraan in eens dicht wordt gedraaid? Of stel dat het ontwerp niet in elkaar te zetten is? “Twee jaar geleden hebben we een oude en roestige sloep opgeknapt”, vertelt Daniël. Daar hebben we het nodige nieuw staal in moeten lassen. Het bestuur van de groep zag toen dat we heel serieus aan een groot project kunnen werken en dat we goed weten wat er allemaal moet gebeuren. Dat is ook een van de redenen dat ze hun goedkeuring hebben gegeven.”

“En wat het geld betreft hebben we het project in tweeën gesplitst”, legt Rick uit. “Het eerste deel is de ruwbouw, ofwel de bouw van het casco, dus de boot zonder motor en interieur. Daar hebben we nu precies genoeg geld voor. Het tweede deel is de afbouw. Daar zijn we nu fondsen voor aan het werven. In het uiterste geval kunnen we het casco van de sleper verkopen voor meer geld dan het staal kostte. Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling!”

Impuls

De bedoeling is namelijk dat de boot gebruikt gaat worden tijdens de zeilopkomsten en -weekenden op en rond het Alkmaardermeer en de zomerkampen die door heel Nederland worden gehouden. Deze zomer is het NaWaKa, een groot waterkamp waar zo'n 6000 waterscouts uit heel Nederland aan deelnemen. De boot is dan nog niet af. Maar in 2007 willen we met de sleper onze vloot van zes boten naar Friesland varen.

Dit project geeft de gehele groep een heel positieve impuls. Iedereen werkt mee aan een duidelijk doel. Rick: “Het groepsgevoel wordt versterkt en het clubgebouw wordt na de opkomsten bezocht door ouders die de vorderingen met eigen ogen willen zien. Ook de jongste leden (5 t/m 7 jaar, red) vinden het ontzettend stoer en vertellen hier op school trots over. Ook zij mogen natuurlijk op de sleepboot varen.”

Sponsors

Om het nodige geld binnen te krijgen, wordt de hele groep bij de bouw betrokken. Er hebben al diverse acties al plaatsgevonden en er zullen nog een aantal volgen om geld in te zamelen voor de afbouw. “We hebben ook het bedrijfsleven aangeschreven met het verzoeken om hulp”, vertelt Rick. “Daar is best aardig op gereageerd, maar voordat de sleper vaarklaar is, is nog heel wat nodig. Daarom zijn we nog steeds opzoek naar sponsors, zowel in geld als in natura.”

 

Gegevens
model Boekel 860 kruiphoogte zonder stuurhut 180 cm
lengte 860 cm kruiphoogte met stuurhut 225 cm
breedte 265 cm waterverplaatsing 7000 kg
diepgang 80 cm ontwerp D. Boekel

Terug naar pagina 1

Contact sponsoring (Daniël Boekel)

www.stam.nu